Standardul actual cand vine vorba despre ambalajele folosite se refera la cele biodegradabile. Exista cazuri in care nu se respecta acest lucru? Detaliem in randurile ce urmeaza si venim cu recomandari.
Ce spune legislatia in vigoare despre folosirea ambalajelor biodegradabile?
Legislatia actuala este clara cu privire la ambalajele biodegradabile. Inca din 2019 a fost introdusa legea care interzice comercializarea pungilor din plastic. Modificari ulterioare cuprind si informatii cu referire la gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Operatorii economici au deci obligativitatea de a introduce pe piata ambalaje ce pot fi reutilizate, reciclare sau valorificate intr-un fel, pentru a reduce din impactul asupra naturii.
Asta inseamna ca, standardul actual se refera la:
- Folosirea ambalajelor 100% biodegradabile si compostabile. Aici se incadreaza spre exemplu pungile/caserolele din trestie de zahar.
- Pungile de plastic pot fi folosite, insa vor fi taxate, indiferent de grosime sau forma lor.
Bine de mentionat este ca pana in 2020 ar trebui sa dispara de pe piata toate ambalajele care nu sunt din clasa celor reutilizabile sau reciclabile.
Trecerea aceasta este extrem de importanta, atat pentru mediu, cat si in mod direct vizand sanatatea populatiei. Cat despre cum sa faci tranzitia la ambalaje biodegradabile, alegerea unui furnizor este un prim pas.
Concret, cum sa faci tranzitia la ambalajele 100% biodegradabile?
1. Centralizeaza toate tipurile de ambalaje folosite, necesare in domeniul tau
Poate fi similar unui audit intern. Scopul este de a avea clara lista cu necesitati privind tipurile de ambalaje folosite. Contorizeaza de asemenea rolul lor, care sunt pentru protectie, care sunt pentru branding, transport etc. Cu o idee clara despre ce ai nevoie, stii ce trebuie sa inlocuiesti si ce functionalitati trebuie sa aiba aceste alternative biodegradabila.
2. Stabileste care sunt cerintele minime: functionale si branding
In functie de specificul domeniului, pot fi necesare ambalaje rezistente la grasimi sau la umiditate. Sunt unele dintre cele mai comune cerinte. Altele trebuie sa aiba certificarea de contact alimentar.
3. Cauta furnizorul
Un pas extrem de important este legat de alegerea furnizorului cu care sa colaborezi. Ce va face diferenta este, printre altele, disponibilitatea, promptitudine, ofertele. Cum nu toate ambalajele sunt 100% biodegradabile este important sa cauti pe cei care pot pune la dispozitie certificarile necesare. Vezi catalogul complet de ambalaje biodegradabile de la Snick Ambalaje!
4. Testeaza
Nimic nu se compara cu testarea in prealabil a ambalajelor dorite. Pana la tranzitia completa, este bine de avut in vederea testarea practica. Stiai ca la Snick Ambalaje ai sacosa de mostre, gratuit. Ai in vedere cum rezista in diverse conditii, de la depozitare la transport sau aspect dupa imprimare.
5. Anunta modificarile
Pot fi trimise unele comenzi, cu pretentia de a solicita feedback real. Este bine de integrat in comunicari tot ce tine de sustenabilitatea brandului. Asta pentru ca publicul apreciaza transparenta si ecoresponsabilitatea.
In tot acest proces, un furnizor de baza ramane Snick Ambalaje. Din gama noastra extinsa doritorii vor gasi variante pentru orice tip de buget. Fie variantele simple, kraft natur, fie cele cu printuri (ziar de exemplu) pot fi de impact pentru promovarea bunelor practici.
Vezi ofertele curente in pagina oficiala.