Blog archives

Blog categories

Latest Comments

No comments

Blog search

Ai aflat noile reglementari europene privind ambalajele ecologice? Iti spunem noi, pe scurt

Ai aflat noile reglementari europene privind ambalajele ecologice? Iti spunem noi, pe scurt

Au aparut o serie de noi reglementari la nivel european legate de ambalaje. Acestea au fost publicate pe data de 22 ianuarie, anul acesta. Acest nou document este de mare importanta, mai ales pentru producatori, furnizori sau consumatorii din domeniile HoReCa. Documentul este amplu, dar noi ne angajam sa iti spunem mai multe detalii, dar pe scurt, despre ceea ce cuprinde acesta si despre ce trebuie sa faci tu, in calitate de consumator, care oferi clientului ambalaje de unica folosinta. 

Ce aduc nou reglementarile europene cu privire la ambalaje de anul acesta?

Principalele reglementari europene privind ambalajele ecologice sunt legate mult de materialele ecologice pe care trebuie sa le contina ambalajele care sunt produse de anul acesta. Acestea trebuie sa respecte un procent fix de deseuri reciclate. Astfel ca ambalajele care vor lua direct contact cu mancarea vor avea obligatoriu in compozitie 30% material reciclat, incepand din 2030. Se pune mult accent pe materialele bio din care se fabrica ambalaje, asa ca, daca vrei sa respecti toate regulile si sa nu te trezesti ca ai probleme. Alege cu grija furnizorul de ambalaje. Trebuie sa fie reduse pe cat posibil substantele periculoase din ambalaje, iar toate sa fie reciclate conform normeleor adoptate. 

Se interzic anumite ambalaje, care sunt acestea?

Sunt anumite prevederi care vor elimina complet utilizarea ambalajelor care se incadreaza in urmatoarele categorii:

  • Ambalajele din plastic, care sunt de unica folosinta, pentru alimente sau bauturi din domeniul HoReCa;
  • Ambalajele din plastic, care sunt de unica folosinta, pentru legume si fructe care au o greutate mai mica de 1,5 kg;
  • Ambalajele din plastic, care sunt de unica folosinta, pentru articolele de toaleta din hoteluri;
  • Pungile din plastic care au un material foarte subtire. Aici verifica, pentru a fi sigur daca se incadreaza sau nu, ceea ce folosesti tu;

Exista prevederi specifice legate si de ambalajele care pot sa fie reutilizate. Acestea nu trebuie sa isi piarda calitatea la reutilizari. Daca folosesti eticheta pentru ambalajele tale in care pui fructe sau legume, acestea vor trebui, obligatoriu, sa devina compostabile. Chiar si designul ambalajelor va fi modificat, in ideea de a economisi materialul si spatiul care nu se folosea in ambalaje. Peretii dubli sau fundurile false ale ambalajelor de unica folosinta vor disparea. Acestea au ca scop si eliminarea greutatii. 

Ai grija la materialul din care sunt create ambalajele pe care le folosesti

Desi au aparut multe materiale alternative la plastic sau la hartie, nu toate sunt alegeri potrivite. S-au dezvoltat si alte tipuri de ambalari, care pot creste costurile. Dar prin acestea, se urmareste ca impactul negativ al ambalajelor sa scada. Daca aceste ambalaje, care sunt create din materiale alternative, nu pot sa ofere aceleasi conditii de prospetime si depozitare in siguranta a alimentelor, ar putea sa creasca risipa alimentara. Fii atent la specificatiile pe care le au ambalajele alese de tine. Ce spui sa le testezi inainte de a comanda in cantitati mari. 

Noi, la Snick Ambalaje îți punem la dispozitie o sacosa cu mostre a ambalajelor care te intereseaza. Vezi singur cum sta treaba cu ambalajele de unica folosinta pe care ti le putem oferi noi. Despre noile reglementari ar mai fi multe de spus, dar tu tine minte ca trebuie sa fii mai atent la ce fel de ambalaje folosesti, din grija pentru mediu si clientii tai. 

Posted on 04-03-2025 219

Menu

Top
Compare 0